Veerhuis | Ontwikkelingssamenwerking d.m.v. gaming
22825
post-template-default,single,single-post,postid-22825,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-1.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12.1,vc_responsive

Ontwikkelingssamenwerking d.m.v. gaming

Het Veerhuis nodigt ieder uit voor een bijzondere presentatie over ontwikkelingssamenwerking.

Twee derde van de oppervlakte van de wereld is er door aangetast: bodemdegradatie. De gevolgen zijn catastrofaal: het verlies van habitat waardoor meer en meer planten en dieren uitsterven, CO2 emissie op enorme schaal die bijdraagt aan het opwarmen van de wereld, en extreme rurale armoede van grote delen van de wereldbevolking.

Een belangrijke oorzaak van die bodemdegradatie is de manier waarop de grote meerderheid van de mensen op alle werelddelen omgaan met de natuur: bomenkappen zonder nieuwe aan te planten, kuddes grote oppervlaktes laten begrazen zonder het gras de kans te geven zich te herstellen, enzovoort. Deze gewoontes waren eeuwenlang geen probleem, tot zij door de bevolkingsexplosie op alle continenten tegen grenzen aanliepen.

Er wordt veel geïnvesteerd in het beschermen van wat hier en daar nog niet is aangetast maar de bodemdegradatie gaat gewoon door met alle gevolgen van dien.

Wim Immerzeel is expert op het gebied van grootschalige ontwikkeling van extreem arme bevolking in ernstig gedegradeerde gebieden. Hij vroeg zich af: wanneer die sommige gewoontes leiden tot degradatie en armoede, zouden er gewoontes zijn die tot ecologisch herstel kunnen leiden en tot welvaart van mensen die nu extreem arm zijn?

Als ontwerper van innovatieve en succesvolle projecten toont hij aan dat extreme armoede tegen lage kosten opgelost kan worden, terwijl tegelijkertijd zwaar gedegradeerde gebieden hersteld kunnen worden door massale aanplant van bomen en veranderingen in gewoontes van graslandbeheer. De methodologie die hij ontwikkelde mobiliseert de bevolking voor het verspreiden van tradities die leiden tot herstel.

Wim heeft deze innovatieve methodologie gebruikt in Peru en andere Latijns Amerikaanse landen. Ook het International Fund for Agricultural Development (IFAD), een gespecialiseerde instelling van de Verenigde Naties, is projecten begonnen die zijn gebaseerd op deze methodologie en ziet deze als de meest innovatieve en succesvolle projecten wereldwijd.

Het succes is gebaseerd op de ontwikkeling van de capaciteiten van mensen door middel van een methode die hij ontwikkelde, genaamd “Leren van de beste”, of Pachamama Raymi. Het bleek mogelijk te zijn dat extreme armoede kan worden overwonnen en voedselzekerheid bereikt. Inmiddels is deze methodologie met succes toegepast door meer dan 20.000 gezinnen in 360 gemeenschappen. Onderdeel van de opzet is een spel / wedstrijd. Wim zal uitleggen hoe dat werkt. Inmiddels is hij na Peru nu ook een vergelijkbaar project gestart in Tanzania en ook daar werkt het.

Wim is voor een paar dagen in Nederland en wij hebben hem bereid gevonden hierover in het Veerhuis zijn verhaal te vertellen in het Veerhuis. Zijn enige mogelijkheid was op zondagmiddag 14 februari van 14.00 -16 uur. Als je iets nieuws wilt horen op gebied van ontwikkelingssamenwerking dan ben je van harte welkom. Adres Veerhuis: Waalbandijk 8 Varik. Parkeren graag aan de overkant van de dijk aan het water.

De toegang is gratis; wel vragen we een vrije gift waarvan we de helft meegeven aan Wim om zijn goede werk voort te zetten.

S.V.P. inschrijven via deze link onder vermelding van “Wim uit Peru”